Jak zrobić pizzerinki w pół godzinki? [zdjęcia]

Pyszne, szybkie i tanie danie – na przyjęcie, na obiad, na przekąskę dla gości. Jak je zrobić?

 

 

Potrzebujemy (przepis na 12 szt.):

– 25 g drożdży (1/4 kostki),

– pół szklanki ciepłej wody,

– półtora szklanki mąki (plus 3 łyżki do podsypania),

– łyżeczki cukru,

– szczypty soli,

– 3 łyżek keczupu,

– cebuli,

– 6 pieczarek,

– innych dodatków do pizzy (np. wędliny, tuńczyka, oliwek itp. – według uznania),

– łyżki oliwy,

– przypraw: pieprzu, oregano i bazylii,

– 12 plasterków sera żółtego typu salami,

– przyborów kuchennych: kubka, łyżki, łyżeczki, miski, wałka, szklanki, stolnicy (miejsca na rozwałkowanie ciasta), blaszki do pieczenia, patelni, noża.

 

 

Zaczynamy od drożdżowego rozczynu: do kubeczka kruszymy drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i zalewamy ciepłą wodą. Mieszamy i odstawiamy na chwilę. W tym czasie szykujemy miskę i wsypujemy do niej pozostałą część mąki, zostawiając tylko 3 łyżki do podsypania. Wsypujemy też sól.

Szykujemy cebulkę: obieramy ją i kroimy w kosteczkę. W tym czasie nasz rozczyn powinien już wyrosnąć. Wlewamy go więc do miski z mąką i solą, zagniatamy. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde, możemy dolać odrobinę ciepłej wody.

 

 

Ugniecione ciasto odstawiamy na chwilę (niech nie stoi w przeciągu; warto miskę przykryć czystą ściereczką). Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy cebulkę na złoto, gdy ona się smaży – szykujemy pieczarki: myjemy je, w razie potrzeby obieramy i kroimy w kosteczkę. Dorzucamy pieczarki do cebulki, lekko solimy, pieprzymy i wrzucamy łyżeczkę bazylii.

 

 

Niech to się smaży, a my zajmijmy się ciastem. Rozwałkowujemy je na placek o grubości do 5 mm i wycinamy szklanką kręgi. Przekładamy je na blaszkę, lekko w palcach rozciągając (aby miały średnicę podobną do plastrów sera – ciasto może być nieco mniejsze). Każdy placuszek smarujemy keczupem.

 

 

W tym czasie podsmażyły nam się pieczarki, układamy je (jeszcze gorące) na placuszkach.

 

 

Na nasze pizzerinki nakładamy też ulubione dodatki (możemy zostać przy samych pieczarkach z cebulką). Na wierzch każdej kładziemy plaster sera, posypujemy oregano.

 

 

Zapiekamy 12-15 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.

 

 

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s