Jak usmażyć udka? [zdjęcia]

Udka z kurczaka można przyprawiać i smażyć na wiele sposobów, jednak najłatwiej je doprawić papryką, pieprzem i solą. A następnie po prostu wrzucić na patelnię.

 

Przy smażeniu udek musimy uważać na temperaturę i czas smażenia – na zbyt gorącej patelni mięso szybko spali się z wierzchu, a pozostanie surowe w środku. Dlatego najlepiej na smażenie poświęcić około 30 min. i nie podkręcać ognia zbyt mocno.

 

Najpierw jednak przyprawiamy udka. Dobrze to zrobić godzinę przed smażeniem (a nawet poprzedniego dnia), choć jeśli nie mamy takich możliwości, możemy doprawiać bezpośrednio przed obróbką termiczną. Mięso wcześniej myjemy pod zimną wodą, usuwamy ewentualne pozostałości piór. Udka posypujemy obficie czerwoną papryką w proszku (słodką), wmasowujemy ją w mięso. Kawałki kurczaka posypujemy też z obu stron solą i pieprzem – według uznania. Wstawiamy do lodówki (a gdy nie mamy czasu: wrzucamy na patelnię).

Udka możemy usmażyć na patelni grillowej lub innej teflonowej bez dodatku tłuszczu, ten sam wydzieli się z mięsa. Jeśli nie mamy takiej patelni, na zwykłą wlewamy odrobinę oleju – aby tylko pokrył dno. Kładziemy udka na rozgrzanej patelni i gdy tylko zaczną się smażyć, zmniejszamy ogień (ale tak, by słychać było lekkie skwierczenie).

Obracamy kilkakrotnie, za pomocą widelca – wbijając go sprawdzamy jednocześnie twardość mięsa. Skórkę dobrze jest ponakłuwać w kilku miejscach, aby z udka swobodnie wyciekał tłuszczyk. Pilnujemy, by mięso się nie spaliło. Sprawdzamy też, jakiego koloru jest płyn wyciekający po nakłuciu – zabarwienie czerwone mówi nam o tym, że kurczak w środku jest jeszcze surowy. Na ostatnie 10 min. smażenia patelnię możemy przykryć.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s