Jak sprawdzić, czy ciasto jest upieczone? [zdjęcia]

Boisz się, że ciacho, które pieczesz, w środku jest jeszcze surowe? Możesz to sprawdzić.

 

Wystarczy patyczek – w przypadku niskich ciast odpowiednia będzie drewniana wykałaczka, a w przypadku tych wyższych – patyczek do szaszłyka.

Wbijamy patyczek w miarę pionowo i wyciągamy… Jeśli patyczek jest suchy, znaczy to, że ciasto jest upieczone.

Jeśli do patyczka przykleiło się surowe ciasto – to oznacza, że ciasto jest w środku nieupieczone.

Najczęściej wystarczy w tym wypadku po prostu dać mu jeszcze kilka, kilkanaście minut w piekarniku. Jednak jeżeli placek nam się zbyt mocno spiekł – np. od góry, to możemy przykryć go folią aluminiową lub włączyć grzanie tylko od dołu (a jeśli widzimy, że to dół jest zbyt spieczony, to włączamy grzanie od góry).

Reklamy

Jedna myśl w temacie “Jak sprawdzić, czy ciasto jest upieczone? [zdjęcia]

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s