Jak zrobić banana w cieście francuskim? [zdjęcia]

ban-miniNic prostszego! Potrzebujemy tylko bananów i rolki chłodzonego ciasta francuskiego (wystarczy nam ona do zrobienia 15 ciastek).

Potrzebujemy:

– rolki ciasta francuskiego chłodzonego do wypieków domowych (275 g),

– 5 średnich bananów,

– ewentualnie cukier lub cukier waniliowy do smaku, a do posypania cukier puder.

Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 15 prostokątnych kawałków. Banany obieramy, odkrajamy końcówki, a całość kroimy na 3 części.

ban01

Każdy kawałek banana kładziemy na prostokąt z ciasta, zawijamy, brzegi sklejamy. Przed sklejeniem możemy jeszcze banana posypać cukrem, ale te owoce są tak słodkie, że naprawdę nie ma takiej potrzeby.

ban02

Ciastka wykładamy na blaszkę (najlepiej na papier pergaminowy, jeśli go nie mamy… możemy wykorzystać ten, którym przełożone było ciasto). Pieczemy 15-18 min. w temp. 200-220 st. C. Ciastka posypujemy cukrem pudrem i już gotowe!

ban03

Smacznego!

A jak zrobić ciastka z jabłkami z ciasta francuskiego? Równie łatwo, zobacz tutaj!

fr-jablka-mini

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s