Jak szybko ugotować barszcz? [zdjęcia]

barszcz-miniBarszczyk czerwony postny – wersja w sam raz na Wigilię, ale też i na dzień powszedni. Jak ugotować barszcz bez „ulepszaczy” takich, jak kostka rosołowa czy barszcz instant?

 

Ten przepis to „barszcz czerwony na szybko”. Do przygotowania w dniu podania (choć znawcy kuchni polecają zrobić zakwas z buraków dzień wcześniej).

 

Podstawą barszczu są oczywiście buraki. Na zupę dla 4-5 osób bierzemy kilka sztuk – zależnie od wielkości warzyw. Jeśli są małe, to 5-7 szt., jeśli duże – mniej, ale wtedy potnijmy je w grube plastry.

 

Oprócz buraków potrzebne nam będą:

– warzywa jak na rosół (marchew, pietruszka, seler, por, cebula),

– garść suszonych grzybów,

– litr wody,

– sól, pieprz, cukier, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie – wszystko „do smaku”,

– sok z całej cytryny lub 2 łyżki octu,

– 2 łyżki oleju (może być to oliwa z oliwek, olej lniany, ale też olej słonecznikowy lub rzepakowy).

 

Zaczynamy od umycia i obrania warzyw.

ba01

Wrzucamy je do garnka i zalewamy wodą. Stawiamy na palnik, gdy tylko zacznie wrzeć – skręcamy na minimalny ogień i wlewamy sok z cytryny lub ocet. To bardzo ważne, w przeciwnym razie barszcz nie nabierze odpowiedniego koloru i nie będzie miał kwaskowej nuty. Wrzuć suszone grzyby.

ba02

Pogotuj to około pół godziny. Teraz dodaj łyżeczkę cukru, szczyptę soli, pieprz do smaku, łyżeczkę majeranku, liść laurowy i ziele angielskie. Wlej olej/oliwę. Chwilę pogotuj i spróbuj. Jeśli smakuje – barszcz jest gotowy. Jeśli czegoś brakuje – dodawaj soli i pieprzu. Barszcz musi mieć lekko kwaśny smak, jeśli nie udało się go osiągnąć – dodaj jeszcze łyżkę octu. Doprawiaj ostrożnie, co chwile próbując. W czasie gotowania zupa nabiera smaku i aromatu.

ba03

Barszcz wigilijny podajemy najczęściej z uszkami, nalewając do czarek czy talerzy tylko czysty wywar. Niektórzy jednak lubią, aby w zupie znalazły się kawałki buraka – jeśli chcesz tak podać, wyciągnij z barszczu buraczki, zetrzyj je na tarce i podaj z wywarem.

 

Smacznego!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s