Jak upiec biszkopt? [zdjęcia]

Fot. Kimberlykv, Flickr.com

Fot. Kimberlykv, Flickr.com

Biszkopt to podstawa wielu ciast. Przełożony masą stworzy tort. Przełożony jabłkami – pyszną szarlotkę. Może stać się kanwą owocowego placka z galaretką czy też smakowitej rolady. Jak upiec biszkopt?

 

Przepisów jest wiele. Najważniejszą sprawą jest to, aby użyć świeżych jaj i dokładnie oddzielić białka od żółtek. Te pierwsze ubija się na sztywną pianę, te drugie – uciera same lub z cukrem.

 

Klasyczny biszkopt powstaje bez tłuszczu. Można jednak – zależnie od przeznaczenia ciasta biszkoptowego – dodać roztopione masło lub olej.

 

Poniżej krok po kroku – jak upiec biszkopt, który nada się do tortów i rolad.

 

Składniki:

– 1/2 szklanki mąki pszennej,

– 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,

– 1/2 szklanki cukru,

– 4-5 jajek (zależnie od wielkości),

– szczypta soli.

 

Oddzielamy białka od żółtek.

bisz1

Białka ubijamy na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Poznamy, że piana jest sztywna po tym, że gdy obrócimy naczynie, piana będzie się go trzymała. Pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli. Gdy już mamy pewność, że piana jest sztywna, zmieniamy ustawienie miksera na najniższe obroty i wsypujemy połowę cukru. Jeszcze chwilkę ubijamy.

bisz2

Resztę cukru wsypujemy do pojemnika z żółtkami i miksujemy aż masa nabierze jasnego koloru i będzie puszysta.

bisz3

Drewnianą łyżką przekładamy pianę z białek do masy żółtkowej, mieszamy (ciągle w tą samą stronę!).

 

Dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną. Mąki warto przesiać. Mieszamy drewnianą łyżką w tym samym kierunku co wcześniej.

bisz4

Ciasto wykładamy na blachę pokrytą papierem pergaminowym (ciasto na dużej prostokątnej blaszce możemy wykorzystać do zrobienia rolady; jeśli chcemy zrobić okrągły tort – wykładamy ciasto do tortownicy). Wyrównujemy wierzch. Pieczemy na złoty kolor. Niskiemu plackowi na roladę wystarczy 10 minut w temp. ok. 180 st. C, wyższemu – na tort – 15-20 min.

bisz5

Zobacz też: Jak sprawdzić, kiedy ciasto jest upieczone?

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s