Jak zrobić szybkie i łatwe ciastka francuskie z jabłkami? [zdjęcia]

fr-jablka-miniNajprostsze ciastka na świecie! Musisz mieć chłodzone ciasto francuskie i jabłka prażone w słoiku. Jeśli te dwa produkty goszczą w Twojej lodówce, gości zawsze będziesz mógł poczęstować ciasteczkami prosto z piekarnika.

 

Potrzebujemy:

– rolki ciasta francuskiego chłodzonego do wypieków domowych (275 g),

– 300 g jabłek prażonych (możesz też samemu uprażyć jabłka pokrojone w kostkę na patelni – z cukrem),

– ewentualnie do smaku cynamon, cukier lub cukier waniliowy.fr01

 

Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 15 kawałków zbliżonych kształtem do kwadratów. Na każdy nakładamy po łyżce jabłek. Możemy dodać do smaku cynamon i/lub cukier.

fr02

Każde ciastko sklejamy w ten sam sposób: najpierw łączymy rogi, następnie koniuszkami palców dociskamy lekko brzegi – jak na zdjęciu.

fr03

Ciastka wykładamy na blaszkę (najlepiej na papier pergaminowy, jeśli go nie mamy… możemy wykorzystać ten, którym przełożone było ciasto). Pieczemy 15-18 min. w temp. 200-220 st. C. Gotowe! Możemy ciastka (ale nie musimy) posypać jeszcze cukrem pudrem i/lub cynamonem.

fr04

Smacznego!

Reklamy

One comment on “Jak zrobić szybkie i łatwe ciastka francuskie z jabłkami? [zdjęcia]

  1. Pingback: Jak zrobić banana w cieście francuskim? [zdjęcia] | Poradnik - Opowiadalnik.pl

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s