Jak zrobić zupę dyniową? [zdjęcia]

Pyszna, kremowa, zupa dyniowa – syci i rozgrzewa. Jak ją zrobić?

 

Aby ugotować zupę-krem, potrzebujemy trochę więcej czasu niż do zwykłej zupy warzywnej. Po ugotowaniu wywaru z jarzynami będziemy bowiem musieli ją odstawić, aby przestygła przed zmiksowaniem. Dlatego warto takie gotowanie rozpocząć wcześniej (możemy to zrobić nawet poprzedniego dnia).

 

Potrzebujemy:

* niewielkiej dyni,

* 1 l bulionu drobiowego (może być 1 l wody i 2 kostki rosołowe),

* warzyw na zupę (może być porcja rosołowa: marchewka, pietruszka, kawałek selera, pora itp.),

* 4 ziemniaki,

* 1 cebula,

* 100 ml śmietany,

* 2 łyżki oliwy,

* przypraw: pieprz, czerwona papryka,

* naczyń i przyborów kuchennych: deska, nóż, patelnia, 2 garnki, pojemnik do miksowania, blender, chochelka, łyżka, kubek.

 

Zaczynamy od pokrojenia dyni. Miąższ (bez części nasiennej) kroimy w kostkę (o boku około 1,5 cm).

Teraz kroimy cebulkę dość drobno i podsmażamy na łyżce oliwy.

Dodajemy dynię i smażymy kilka minut, aż dynia stanie się lekko miękka.

Gdy dynia się smaży, obieramy pozostałe warzywa i kroimy je w kostkę. Bulion (lub wodę z kostkami) podgrzewamy w garnku i dorzucamy tu warzywa.

Do garnka dorzucamy dynię z cebulką. Niech się gotuje (na niewielkim ogniu) przynajmniej kwadrans (dynia lekko zmieni kolor).

Gdy zupa się gotuje, obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Następnie podsmażamy na drugiej łyżce oliwy.

Dorzucamy ziemniaki do zupy i gotujemy aż kawałki ziemniaków będą zupełnie miękkie.

Zupę wyłączamy i odstawiamy, aby trochę przestygła. Możemy też zupę odstawić na noc, a następnego dnia zająć się dokończeniem naszego kremu. Przygotowujemy dodatkowy garnek oraz naczynie do miksowania i blender. Teraz z garnka, w którym zupa się gotowała, przelewamy po 2 chochelki do naczynia i miksujemy. Zmiksowaną zupę wlewamy do drugiego garnka i czynność powtarzamy, aż zmiksujemy całość.

Tak zmiksowaną zupę znów wstawiamy na kuchenkę. Doprowadzamy do wrzenia.

Śmietanę przekładamy do kubka, wlewamy do niego też trochę wrzącej zupy i mieszamy. Taką mieszankę dolewamy do zupy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, po czym wyłączamy.

Zupę doprawiamy pieprzem i czerwoną papryką.

Nakładamy na talerze. Możemy ozdobić kleksem ze śmietany i poszatkowaną natką pietruszki. Smacznego!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s