Jak samemu upiec bułeczki? [zdjęcia]

Świeże bułeczki na śniadanie bez wychodzenia z domu? To nic trudnego, jeśli tylko masz w kuchni drożdże, mąkę, masło i jajko.

 

 

Aby upiec 8 bułeczek, potrzebujemy następujących rzeczy:

30 g drożdży,

1,5 szklanki mąki,

1 jajko,

1 łyżka cukru,

1 łyżka masła,

pół łyżeczki soli,

pół szklanki ciepłej wody,

przybory kuchenne: kubek, miska, czysta ściereczka, szklanka, blaszka do pieczenia (ewentualnie wyłożona papierem pergaminowym), piekarnik.

 

Zaczynamy od rozczynu drożdżowego. Kruszymy drożdże do kubeczka, wsypujemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i rozrabiamy z odrobiną ciepłej wody (niezbyt gorącej). Zostawiamy do wyrośnięcia ok. 10 minut, w tym czasie przygotowujemy resztę składników i blaszkę do pieczenia.

Rozczyn przelewamy do dużej miski, dodajemy masło, sól, jajko i mieszamy. Następnie dosypujemy mąkę i zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie.

Formujemy kulę z ciasta.

Ciasto przykrywamy w misce ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia – ok. 10-15 min. Powinno podwoić swoją objętość.

Dzielimy ciasto na 8 części. Piekarnik włączamy na 190 st. C. Z ciasta robimy kulki, układamy je na blaszce (może być wyłożona papierem do pieczenia) podsypanej mąką.

Pieczemy bułeczki ok. 15 minut. Powinny wyjść złotobrązowe.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s