Jak zrobić pizzę? [zdjęcia]

Własnoręcznie zrobiona pizza smakuje lepiej niż ta z najlepszej pizzerii. Pod warunkiem oczywiście, że ją zrobimy dobrze. A to wcale nie taka trudna sztuka!

 

Potrzebujemy:

* 20 g drożdży,

* łyżeczki cukru,

* łyżki mąki do zaczynu i szklanki mąki do samego ciasta, a do tego jeszcze garści mąki do podsypania,

* szklanki ciepłej wody,

* dodatków, jakie lubimy: cebula, pieczarki, wędlina, kukurydza, tuńczyk itp.,

* małego opakowania przecieru pomidorowego (70 g),

* przypraw: soli, pieprzu, oregano, bazylii,

* sera żółtego wedle uznania,

* przyborów i naczyń: kubek na zaczyn, kubek na sos pomidorowy, 2 łyżeczki, miska do wyrabiania ciasta, ściereczka do przykrycia ciasta, stolnica (lub po prostu: czysty stół) i wałek do ciasta, blaszka do pieczenia (może być wyłożona papierem pergaminowym), a także deska i nóż do pokrojenia dodatków oraz tarka do sera.

 

Zaczynamy od drożdży. Pokruszone wrzucamy do kubeczka, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki.

Dolewamy 1/3 kubeczka ciepłej wody, mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu (bez przeciągów) na ok. 10 min. do wyrośnięcia.

W tym czasie możemy pokroić dodatki.

Szklankę mąki wsypujemy do miski, wlewamy zaczyn, dodajemy szczyptę soli.

Zagniatamy ręką (można to też zrobić specjalnym mikserem). Jeśli ciasto jest twarde, dodajemy ciepłej wody.

Po zagnieceniu ciasta przykrywamy je czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 10 min.).

W tym czasie robimy sos i przygotowujemy blaszkę do pieczenia. Sos: do kubeczka przekładamy przecier pomidorowy, dodajemy oregano, sól, pieprz i bazylię (ewentualnie inne przyprawy według własnego smaku) i mieszamy.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek o grubości do 5 mm.

Przekładamy ciasto na blaszkę (może być wyłożona papierem do pieczenia wysypanym odrobiną mąki). I nakładamy sos pomidorowy.

Na cieście z sosem układamy dodatki.

Wysypujemy starty ser i posypujemy jeszcze przyprawami wg uznania (dobrze dać na wierzch oregano).

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 15-20 min.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s