Jak rozpuścić czekoladę? [zdjęcia]

Bez przypalania, bez zamieszania… Chcesz z czekolady zrobić np. polewę? Zobacz, jak ją rozpuścić.

 

Czekolada zostawiona w garnku na kuchence szybko przypaliłaby się od spodu, podczas gdy reszta wciąż miałaby konsystencję tabliczki. Jak więc zrobić to poprawnie? Potrzebujesz: dwóch garnków – jeden ma być mniejszy i mieścić się w drugim (ważne, aby garnek miał uchwyty, na których „zawiśnie” w większym garze), nieco wody i… czekolady oczywiście.

Czekoladę połam na kawałki. Do większego garnka wlej wody na wysokość kilku centymetrów (tak, aby po włożeniu mniejszego garnka woda nie sięgała jego dna). Czekoladę włóż do mniejszego garnka, a całość postaw na rozgrzanym palniku.

Podczas gdy woda w większym garnku wrze, czekolada się rozpuszcza. Zamieszaj co chwilę, aby rozpuściła się cała.

Kilka minut i gotowe!

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s