Jak zrobić ptasie mleczko? [zdjęcia]

Uwielbiasz ten rodzaj słodyczy? Ptasie mleczko możesz zrobić w domu! Przepis jest łatwy, tylko trochę trzeba będzie na przysmak poczekać…

Potrzebne są:

* 3 kolorowe galaretki owocowe,

* 2 opakowania mleka skondensowanego po 250 ml,

* 1 litr wody,

* mała paczka biszkoptów,

* folia spożywcza,

* foremka keksowa,

* 1 kubek półlitrowy i 2 szklanki, 3 łyżeczki,

* mikser.

Galaretki zalewamy gorącą wodą, z tym, że jedną – w kubku rozpuszczamy w pół litra, a dwie – w szklankach rozpuszczamy w ćwierć litra wody. Proponujemy żółtą i zieloną galaretkę zrobić w mniejszej ilości płynu, a czerwoną – w większej (ale można zrobić według własnego uznania). Czekamy aż ostygną, ale uwaga: nie możemy czekać zbyt długo, aby galaretki nam nie stężały!

Foremkę podłużną wykładamy folią spożywczą tak, aby jej brzegi wystawały nad formę. Wykładamy dno biszkoptami.

W wysokim naczyniu miksujemy 250 ml mleka skondensowanego, aby się mocno spieniło.

Dodajemy 1 galaretkę rozpuszczoną w mniejszej ilości wody (proponujemy: zieloną), miksujemy, a następnie wylewamy na biszkopty. Wkładamy formę do lodówki na 15 minut.

Teraz powtarzamy to samo z kolejną galaretką (proponujemy: żółtą): miksujemy samo mleko, dodajemy galaretkę, wykładamy do foremki na warstwę zieloną. Wkładamy formę do lodówki na 15 minut.

Na wierzch ostrożnie wylewamy ostatnią galaretkę, tę rozpuszczoną w największej ilości wody. Całość znów ląduje w lodówce.

Gdy galaretka na wierzchu dobrze stężeje, oznacza to, że ptasie mleczko jest gotowe! Wystarczy teraz je ostrożnie wyjąć z folią z foremki i delikatnie odkleić brzegi.

Kroimy jak ciasto. Wygląda pięknie, prawda?

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s