Jak uratować przesoloną zupę? [tekst]

Żeby zupa nie była za słona… Jest kilka sposobów, jak uratować tę, do której niechcący wsypaliśmy zbyt dużo soli.

Najłatwiej oczywiście dolać wody, jednak wtedy rozrzedzimy nie tylko słony, ale i każdy inny smak… Oto więc inne sposoby – do wyboru:

1. Dolewamy do zupy niesolonego bulionu (nie z kostki rosołowej, bo te zawsze zawierają sporo soli). Potrawa nie straci tyle smaku, co w przypadku dolania wody.

2. Jeśli zupa nie jest bardzo słona, pomoże świeżo posiekana pietruszka.

3. Na większe stężenie soli pomoże surowy ziemniak – wrzucamy go do zupy, chwilę gotujemy i przed podaniem wyciągamy ziemniaka i wyrzucamy go. Jeśli nie mamy ziemniaków, możemy woreczek z gazy napełnić garścią ryżu i też wrzucić na kilka minut do dania (w ostateczności możemy do zupy włożyć całą saszetkę „ryżu w woreczkach do gotowania”).

4. Możemy przesoloną zupę zaprawić jajkiem – białko wchłonie sól; gdy tylko się zetnie, musimy je usunąć z potrawy za pomocą łyżki cedzakowej.

Powodzenia!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s