Jak zrobić piersi z kurczaka z szynką i serem? [zdjęcia]

Potrawa prosta, przyjemna i pyszna. „Kieszonki” z piersi kurczaka zachwycą niejednego! Jak je zrobić? Zobacz instrukcję zdjęciową!

Podajemy przepis na 1 pierś, jeśli chcesz zrobić ich więcej, po prostu pomnóż składniki przez odpowiednią liczbę.

Oto spis potrzebnych produktów:

– 1 jajko (uwaga: 1 jajko wystarczy na 2 piersi),

– szczypta pieprzu,

– szczypta soli,

– garść bułki tartej (lub panierki – tu przepis na chrupiącą panierkę z płatków kukurydzianych),

– 1 pierś z kurczaka,

– 1 plasterek szynki,

– 1 plasterek sera żółtego,

– łyżka oleju.

 

Zabieramy się do roboty. Na talerz wybijamy jajko i doprawiamy je solą i pieprzem (można tez np. przyprawą do kurczaka, ale sól i pieprz wystarczą, szczególnie, jeśli mamy panierkę kukurydzianą z papryką).

 

 

Za pomocą widelca rozbijamy jajko, aby powstała puszysta masa.

 

 

Szykujemy sobie na każdą pierś po plasterku szynki i sera żółtego.

 

 

Ostrym nożem w piersi robimy „kieszonkę”.

 

 

Do „kieszonki” wkładamy ser i szynkę.

 

 

Całość maczamy dokładnie w rozbitym jajku.

 

 

A następnie otaczamy w bułce tartej lub panierce.

 

 

Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej i podsmażamy z obu stron. Gdy panierka lekko się zarumieni, zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię. Możemy też włożyć na 15 minut do rozgrzanego piekarnika.

 

 

I gotowe! Taka nadziewana pierś jest smaczna, a jej porcje są spore. Szczególnie więc powinna zmiękczyć serce mężczyzny 😉

 

 

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s