Jak szybko przygotować muffinki? [film]

Bez miksera, bez zamieszania. Czas przygotowania tych babeczek to maksymalnie 15 minut, a czas pieczenia – 20 minut.

Zobacz film!


Składniki suche:

– 2 szklanki mąki (może być pół na pół mąka razowa i pszenna),

– pół szklanki cukru,

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

– 1 małe opakowanie cukru waniliowego,

– szczypta soli.

 

Składniki mokre:

– 2 jajka,

– 500 g jogurtu,

– pół szklanki oleju.

 

Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 st. C.

 

Kilka uwag:

– oczywiście możemy formy wyłożyć specjalnymi papierowymi papilotkami, czyli foremkami na muffinki – dzięki temu nie będziemy musieli smarować blaszki, a babeczki będą pięknie wyglądać i dłużej zachowają świeżość,

– jeśli nasz piekarnik przypala ciasto w głębi, to po 10 minutach pieczenia obróćmy foremkę z muffinkami,

– do ciasta możemy dodać 2 łyżki kakao – wtedy uzyskamy ciemne babeczki; możemy też eksperymentować ze smakami jogurtów.

Reklamy

Jedna myśl w temacie “Jak szybko przygotować muffinki? [film]

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s