Jak domyć ręce z soku z buraków? [tekst]

Czerwone paluchy wyglądają nieestetycznie. Co więc robić, jeśli obieraliśmy lub tarliśmy buraczki, a sok z nich zafarbował nam skórę?

 

 

Najłatwiej pozbyć się czerwonych plam sokiem z cytryny (może to być też kwasek cytrynowy). Na dłonie wlewamy trochę soku i pocierając zmywamy przebarwienia (pocierać możemy dłonią o dłoń lub lepiej – gąbką). Jeśli mamy kwasek w proszku – sypiemy go na dłoń, lekko zwilżamy i pocieramy dłonie. Jeśli mamy świeżą cytrynę, to albo wyciskamy z niej sok, albo też kroimy w plasterki i plastrami pocieramy skórę.

 

Inne sposoby:

- podobnie sprawdzi się sok z kiszonej kapusty,

- jeśli sam kwaśny sok nie skutkuje, możemy zmieszać go z proszkiem do pieczenia lub sodą oczyszczoną – taką papką pocieramy plamy,

- jeśli nie mamy cytryny, kwasku ani kiszonej kapusty – możemy natrzeć dłonie plasterkami świeżego ogórka, on również ma właściwości wybielające.

About these ads

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s